Látnivalók

Celldömölk

A mintegy 12 ezres település, Kemenesalja központja több mint 750 éves múltra tekint vissza A város nyugati határában még ma is megtekinthetők egy - a XII. században - román stílusban épült apátsági templom maradványai.

A XIII. században a településen bencés apátságot hoztak létre, mely a XVI. századra híres búcsújáróhellyé vált. 1747-48-ban építették a Szűz Mária R. K. Templomot, majd 1755-ban a Kálváriát, melynek átadásával teljessé válhatott a búcsújáróhely. Koptik Odó apát a templom „Csodatévő Kegyszobra” számára külön kápolnát építtetett, és a sekrestye felett kincstárat hozatott létre. A kegytemplom mellett található bencés apátsági épületben ma a Polgármesteri Hivatal működik. A templom mögött áll az 1755-ben épült Kálvária, a templom melletti téren pedig az 1836-ban elkészült Szentháromság-szobor található.

A város kiemelkedő rendezvényei: a szeptember 12-hez - Mária naphoz - köthető búcsú; az ősszel megrendezésre kerülő Sághegyi Szüreti Napok; a májusi Kráterhangverseny a Ság hegyen; a Színházi Találkozó és Fesztivál a Soltis Lajos Színház szervezésében; a Kemenesaljai Művészeti Fesztivál; a zeneiskolai Kórustalálkozó; a Nemzetközi Vulkán-footballfesztivál; a Trianoni-Emléknap; valamint a településrészek önálló rendezvényei: az Alsósági Tavaszi Napok és az Izsákfai Falunap.

Látnivalók, nevezetességek: Szűz Mária R. K. Plébániatemplom; Kálvária; Romtemplom; Mozdonyskanzen; Mária-kút; Szilágyi Mária Kerámia-kiállítása a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár épületében; Sághegyi Múzeum.

Sághegy

Közel 5 millió éves, 279 méter magas bazaltvulkán, melynek jelentős része ma már tájvédelmi körzet. A kiépített madártani-, illetve geológiai tanösvény mellett a Sághegyi Múzeum gyűjteményanyaga nyújt segítséget a táj természeti, történelmi és kulturális értékeinek megismerésében.

A hegy tetején magasodik a Trianoni-emlékkereszt, melyet 1934-ben, adakozásból állított a helyi lakosság az 1920-as békeszerződések emlékére. 1891-ben Eötvös Lóránd a hegy területén folytatta geodéziai kutatásait a róla elnevezett ingával. Kutatásainak jelentőségét ma is emlékoszlop hirdeti.

Ostffyasszonyfa - Pannónia Ring

Az autó és motorsport kedvelőinek nyújt ritka és különleges élményt az 1997-ben megnyílt 4700 m-es gyorsasági pálya. Edzések és versenyek mellett nemzeti és nemzetközi futamoknak is helyt ad. Minden év október első felében a megye általános iskolás korú tanulói vehetik birtokukba, Megyei Diáksportnap keretein belül. A rendezvény során kerékpáros és futóversenyen mérhetik össze gyorsaságukat, valamint látványos bemutatók teszik szinessé az eseményt. A pálya 11 jobb kanyarral és 7 bal kanyarral rendelkezik, szélessége 11-13 m. A start-cél egyenes hossza 700 m. Maximális sebessége 260 km/óra. Szórakozás mellett biztonságot is nyújt, bukótereinek kialakítása miatt. Különlegessége, hogy mindkét irányban motorozható.

Script logo